VOEDSELALLERGIE

 
 
Voedselsallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde componenten in het voer: allergenen. Dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen krijgen daardoor huidklachten (jeuk / uitslag). 

 

Veel dierenartsen zetten bij dit ziektebeeld meestal antibiotica in, vaak in combinatie met prednison. De jeuk wordt onderdrukt. Maar het blijft symptoombestrijding, want de jeuk komt na afloop van de kuur vaak weer terug.

De klachten komen het meest voor op de poten, in de oksels en de liezen, rond de anus, op de romp en de oren, maar kunnen in principe overal op het lichaam voor komen. Soms zijn er steeds terugkerende oorontstekingen. Bij 15% van de dieren met huidklachten kunnen daarnaast maag-darmklachten optreden (braken, diarree, winderigheid).

De jeuk varieert van matig tot heftig. Door krabben, bijten en likken kunnen de huidklachten verergeren. 
Vaak worden de problemen gecompliceerd door een ontsteking: een microbiële huidontsteking. 
Wanneer het zo ver is gekomen, moet je beslist met de hond naar de dierenarts. 
 
Naast stoffen die gebruikt worden ter bereiding van droogvoer of blikvoer, 
zijn het vooral eiwitten die overgevoeligheidsreacties veroorzaken.
 
Eliminatiedieet
Dit dieet wordt gebruikt bij het opsporen van voedselallergie of - overgevoeligheid. Daarbij worden gedurende enige tijd (vaak 4 tot 6 weken) alle voedingsmiddelen vermeden waarvoor de hond overgevoelig kan zijn. Het dieet is daardoor behoorlijk streng. Wanneer de klachten in deze periode verdwijnen, is de kans groot dat de oorzaak van de klachten gezocht moet worden in een allergie of intolerantie voor bepaalde stoffen in de voeding.
 
Het is heel belangrijk dat een eliminatiedieet heel precies wordt gevolgd!
Naast de voorgeschreven voeding is alleen water toegestaan .
Koekjes, kluifjes en dergelijke zijn in de testperiode taboe.
 

Ons eliminatiedieet kent slechts één eiwit. Overige informatie in ons depot te Nieuwerkerk