VOEDSELALLERGIE

VOEDSELALLERGIE is meestal een VOEDSELINTOLLERANTIE

Voedselsallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde componenten in het voer: allergenen. Overgevoelige dieren krijgen vaak huidklachten e/o problemen met de spijsvertering: diarree, winderigheid

Veel dierenartsen geven bij dit ziektebeeld meestal antibiotica, vaak in combinatie met prednison. De jeuk wordt tijdelijk onderdrukt, maar het blijft symptoombestrijding, want de jeuk komt na enige tijd weer terug.

 

De klachten komen het meest voor op de poten, in de oksels en de liezen, rond de anus en de oren, maar ze kunnen in principe overal op het lichaam voor komen. Oorontstekingen zijn soms het gevolg van voedselallergie/ -intolerantie.
Huidontstekingen ontstaan door krabben, bijten en likken. In dat geval moet je beslist naar de dierenarts.
 
Doffe vacht, schilfers, roos, jeuk, pukkeltjes, uitslag of voortdurende verharing?
Deze verschijnselen wijzen op een slechte weerstand. Maar let op, ook wanneer de oorzaak van buiten komt, kan verminderde weerstand de hoofdoorzaak zijn. Wij kunnen helpen. Echt!
 
Eliminatiedieet (onze tweede keus)

Dit dieet wordt vaak gebruikt bij het opsporen van voedselallergie of - overgevoeligheid. Daarbij worden gedurende enige tijd (vaak 4 tot 6 weken) alle voedingsmiddelen vermeden waarvoor de hond overgevoelig kan zijn. Het dieet is daardoor behoorlijk streng. Wanneer de klachten in deze periode verdwijnen, is de kans groot dat de oorzaak van de klachten gezocht moet worden in een allergie of intolerantie voor bepaalde stoffen in de voeding. 

Het is heel belangrijk dat een eliminatiedieet heel precies wordt gevolgd!
Naast de voorgeschreven voeding is alleen water toegestaan. Géén koekjes of kluifjes en dergelijke in de testperiode. Huidproblemen die veroorzaakt worden door atopische dermatitis kunnen soms m.b.v. Apoquel (da) verholpen worden.